De groengroep

Home » De werkgroepen » De groengroep
leden van de groengroep in wijkpark Maarssenbroek
Vrijwilligers van de groengroep

Groene vingers in het park! Van het verwijderen van braamstruiken en het knotten van wilgen tot het vlechten van wilgentakken en tuinieren in de vlinder- en bessentuin. De vrijwilligers bedenken samen waar ze in het wijkpark Maarssenbroek met het groen aan de slag gaan. Ze overleggen met de gemeente over wat zij gaan doen en hoe samengewerkt kan worden.

Ontstaan van de werkgroep

De vlinder- en bessentuin

De groengroep is ontstaan vanuit de werkgroep vlinder- en bessentuin. Deze tuin ligt in reigerskamp bij het bruggetje naar Valkenkamp. Inwoners uit Reigerskamp begonnen begin 2019 met de aanleg hiervan. Het initiatief kreeg hulp van het project Kleurrijk Buiten van groenvoorziening Verheij en gemeente Stichtse Vecht. Bij Kleurrijk Buiten dragen bewoners ideeën aan voor een betere buitenruimte. Vervolgens steken de bewoners en Verheij samen de handen uit de mouwen om het idee te realiseren.

Bij de aanleg van de vlinder- en bessentuin werden zowel stekjes uit de tuin van de oprichtster als nieuwe volwassen planten gebruikt.

Toen begon de werkgroep te groeien

De groep begon klein, maar groeide al snel. Zo konden ze meer doen in het wijkpark. Zoals het adopteren van het veldje bij de wildebijenkast. Hier heeft de werkgroep in december 2019 30.000 bloembollen gepoot. Verder hebben de vrijwilligers eind 2020 veel overwoekerende bramen verwijderd, inclusief wortels. En hebben ze er (inheems) veldbloemenzaad ingezaaid.

Werk aan de vlinderstruiken

Omgedoopt tot de groengroep

Op een gegeven moment is de werkgroep omgedoopt tot de groengroep. Omdat de vrijwilligers zich ook gingen richten op het groen in de rest van het park.

Wat doet de groengroep?

De groengroep kiest geregeld een stukje in het park uit om op te knappen. Enkele voorbeelden:

 • Het verwijderen van overvloedige bramengroei en bosrank in het park, zodat de oorspronkelijke bomen, planten en struiken de kans krijgen.
 • Meehelpen aan de wilgenprojecten, zoals het knotten van wilgen. De takken worden gebruikt voor:
  • de rand om het voetbalveldje in Fazantenkamp
  • de wilgentunnel die loopt naar het beeld van de Mol (Valkenkamp)
  • de rand en als bouwmateriaal voor hutten in de struintuin
 • Tuinieren in de:
  • vlinder- en bessentuin (bij het bruggetje naar Valkenkamp)
  • het vlindertuintje bij de kinderboerderij (achter de stallen bij de rustweide).
  • het bijenveldje met wilde bloemen
 • Meehelpen aan onderhoud in de struintuin.
 • Vlechten van de wilgentunnel bij het houten beeld van de mol in Valkenkamp.

Groengroep in actie:

Meehelpen als vrijwilliger?

Als vrijwilliger help je ongeveer 1 keer per week in het wijkpark. 2 uurtjes op woensdagmiddag 14:00 uur of vrijdagochtend 10:00 uur.

In samenspraak kan ook op andere tijden gewerkt worden. Zo zijn er ook vrijwilligers die in het weekend aan de slag gaan. Je kunt ook af en toe aansluiten. In de agenda lees je wanneer de groengroep aan de slag gaat.

Contact

Wil je meehelpen in de werkgroep? Houd de agenda in de gaten of meld je aan via vrienden@wijkparkmaarssenbroek.nl