Ontdek- en beweegroute

Bordje bij houten beeld de kikker, bij de sporttoestellen in Fazantenkamp

Tijdens deze route ontdek je de 13 houten dierenbeelden en 4 andere leuke plekken in het wijkpark. Via de bordjes leer je de dieren nog beter kennen.

Zin in sportiviteit? Bij elk dierenbeeld kun je oefeningen doen; passend bij het dier en voor elk niveau.

Hoe werkt het?

  • Op de website van Sportpunt Stichtse Vecht download je een kaartje met alle punten van de route. Dit helpt je om de dieren en leuke plekken te ontdekken.
  • De route is leuk en leerzaam, voor jong en oud. Vooral de mol, die alleen te bereiken is met een leuke wilgentunnel, is in trek bij de kinderen.
  • Je kunt bij elk bordje sportoefeningen doen op 3 niveaus: licht, middel en zwaar. De oefeningen passen bij het dier of de plek waar je staat. Je vindt de sportoefeningen via de QR-code op de bordjes. Scan de QR-code met je smartphone. Vervolgens kom je bij de oefening op de website van Sportpunt.

Heel veel plezier en sportiviteit gewenst!

Meehelpen als vrijwilliger?

Houten beeld de zwaan

De vrijwilligers van Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek:

  • maken jaarlijks de houten dierenbeelden schoon en zetten ze daarna in de olie.
  • repareren of plaatsen nieuwe bordjes, als deze helaas door vandalisme zijn beschadigd of verdwenen.

Ook dit werk hoort erbij om het park mooi te houden. Extra handen hierbij zijn gewenst. Help je een mee?

Zie pagina ‘vrijwillige worden’

Leuk weetje: sommige houten beelden zijn alleen met een kano te bereiken. Een leuke uitdaging bij het jaarlijkse schoonmaken van de houten beelden.

Ontstaan van de route

De route is in een initiatief van inwoners van Reigerskamp. Bij de aanleg kregen zij hulp van het project Gezonde Buurten. Op 17 juli 2019 werd de ontdek- en beweegroute feestelijk geopend.

Houten beelden uit België

De initiatiefnemers hebben bij 2 houtcarvers offertes opgevraagd. De carver uit België werd het. Toen het plan werd goedgekeurd, werden de beelden besteld. De houten beelden zijn geplaatst op de plekken waar de dieren daadwerkelijk zijn gespot. Inspiratie voor de route is opgedaan in een bos in België, met houten beelden van wilde zwijnen en herten. Maar die heb je in het wijkpark niet.

Bordjes bij de beelden en leuke locaties

Veel vrijwilligers hebben meegeholpen aan de bordjes. De ene vrijwilliger keek de teksten na op taalfoutjes, de ander maakte de tekst van bijvoorbeeld de muskusrat wat positiever. En een BSO-medewerker zorgde voor kindvriendelijke teksten.

Bedenken van de sportoefeningen

De sportmedewerker bij de gemeente had als idee om sportoefeningen bij de beelden te maken. Zo werd het niet alleen een route van houten beelden met een verhaal erbij, maar ook een beweegroute! Met een hele groep sporters is bij elk beeld een oefening verzonnen.