Mijn naam is Annelies Matthes en ik ben adviseur leefomgeving bij de gemeente Stichtse Vecht. Dit doe ik voor Maarssenbroek. Dit is de kern met 40% van alle inwoners van de gemeente Stichtse Vecht (23.246 – 2022). In de resultaten van het inwonerspanel leefomgeving viel mij iets op; mensen zijn weinig betrokken bij de omgeving. Juist nu dit zo hard nodig is in de huidige tijd. Ik zou hier graag wat meer beweging in brengen.
Bewoner van de kern Breukelen
Als bewoner van Breukelen erger ik mij aan mensen die hun afval niet in de containers gooien, maar ernaast zetten. Dit kan allerlei redenen hebben. Als ik dit een bewoner zie doen vraag ik aan deze persoon wat de reden is. Mijn pasje werkt niet meer. Ik leg dan uit wat je kan doen en/of leen mijn pasje tijdelijk even uit. En probeer het gesprek te voeren. Soms zijn mensen onwetend. En er zijn, helaas, ook mensen die anders denken en niet willen luisteren. Voor die mensen doe ik zelf de vuilniszak in de container en veeg ik elke week met een bezem even de omgeving van de container aan. Dit helpt de gemeente en ik heb contact met buren en word blij van de schone omgeving. De gemeente moet het met steeds minder geld doen. Daardoor worden soms keuzes gemaakt, waar niet alle inwoners even blij mee zijn.
Heeft u meldingen en suggesties voor de openbare ruimte? Ga dan naar de gemeentepagina Melding openbare ruimte (stichtsevecht.nl) en lees wat u waar mag melden.
Over mijn werk als adviseur leefomgeving
De gemeente is voor alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de gemeente Stichtse Vecht. Vanuit de afdeling leefomgeving toezicht en beheer zijn er vier adviseurs leefomgeving met speciale aandacht voor een bepaald gebied en daar ben ik er een van. Ik werk pas kort bij de gemeente, als opvolger van Olivier de Jonge Oudraat.
Zijn functie heette toen nog gebiedsregisseur. Ik heb een achtergrond als bestuursadviseur in de gemeente Amsterdam. Ruim vijf jaar heb ik dit werk gedaan voor het stadsdeel West. In deze functie heb ik voornamelijk het sociaal-maatschappelijke aspect in het werk gemist. En daarbij miste ik het fietsen naar mijn werk. Ik ben namelijk sinds drie jaar weer woonachtig in Breukelen (geboortedorp). Eerder ging ik elke dag met de trein naar Amsterdam.
Ik woon dichterbij mijn familie en op deze manier kan ik makkelijker bijdragen aan de (mantel)zorg van mijn moeder. En werk ik als adviseur leefomgeving weer dichter bij de maatschappij.
Wat houden mijn werkzaamheden in?
Ik span mij in voor de leefbaarheid en de samenhang in een bepaald woongebied. Je werkt daarvoor samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Als adviseur leefomgeving ben ik het aanspreekpunt voor zaken in het fysieke domein (bijvoorbeeld een jeu-de-boules-baan). Maar ook vragen binnen het ‘sociaal domein’ kunt u stellen.
Ik zie mijzelf als een verbinder tussen enerzijds de ondernemers, wijkcommissies, bewoners, sociale organisaties en anderzijds het gemeentelijk apparaat. Ik heb te maken met uiteenlopende belangen, maar daar deins ik niet voor terug. Hierbij vind ik communicatie en het tot stand brengen van verbinding erg belangrijk.
Ik vind het leuk om kansrijke bewonersinitiatieven te stimuleren en daarbij de juiste partners betrekken, zodat mooie plannen concreet uitgevoerd kunnen worden en wil daarbij ook graag de mens centraal stellen. Het denken in mogelijkheden staat voor mij voorop. Ik wil graag luisteren naar de dingen niet goed gaan, maar laten we werken aan de toekomst en kijken naar de dingen die wel mogelijk zijn. En laten we leren van de fouten en misstanden.
In korte tijd heb ik al veel gezien in verschillende wijken van Maarssenbroek en heb hier veel energie van gekregen. Wat zijn er mooie stappen gezet in de afgelopen tijd, maar zie ik dat er nog heel veel moet gebeuren. Ik kan natuurlijk niet alles oplossen, maar wil wel graag weten wat er allemaal speelt. Want dan kan ik de juiste persoon erop aanspreken of de vraagsteller verwijzen naar de aangewezen instantie binnen de gemeente. Of zelf dingen oppakken en verantwoordelijke personen om de tafel zetten.
Centraal Leefbaarheidsbudget
Jaarlijks stelt de gemeente een bedrag beschikbaar voor de leefbaarheid in wijken en buurten. De bewoners realiseren zich dat soms onvoldoende. Aanvragen kunnen een plan betreffen voor buurtactiviteiten, voor initiatieven die ontmoeting bevorderen en eenzaamheid tegengaan, voor activiteiten op het gebied van hulp en zorg, voor sport- en andere evenementen (alleen niet voor eten of drinken). Het moet dan altijd om een initiatief van bewoners gaan, iets waar veel vraag naar is. Dus niet om een inwoner die graag een pingpongtafel voor zijn eigen deur heeft. Mijn advies: overleg eerst met buurtgenoten en klop dan bij de gemeente aan. Ik kan zo’n aanvraag ondersteunen. De leiding blijft daarbij in handen van de initiatiefnemers.
Idee voor mijn wijk – Gemeente Stichtse Vecht
Verder wil ik graag de flyer ‘Wat te doen bij – 2024/2025’ (pdf) onder je aandacht brengen!
Wellicht tot snel, Annelies