Categorie├źn
Nieuws

Overleg over bomen onder hoogspanningskabels in wijkparkdeel Boomstede

Dinsdag 11 januari gingen twee personen van de Vrienden van het Wijkpark op stap in wijkparkdeel Boomstede met: 

  • vertegenwoordigers van Stedin en onderaannemer Verheij
  • twee personen van de gemeente
  • twee personen van wijkcommissie Boomstede 

Er was overleg over de uit te voeren werkzaamheden in het park, onder de hoogspanningsleidingen. Resultaat is dat deze winter alle bomen onder en opzij van de hoogspanningskabels worden afgetopt (Verheij in opdracht van Stedin). Dit is nodig ivm de veiligheid.

Een aantal heel grote essen zijn al enigszins aangetast door de essenziekte. Op lange termijn mogen er geen hoge bomen onder de hoogspanningskabels. 

Plan voor de toekomst

Er zal door de ecoloog van de gemeente een plan gemaakt worden voor de toekomst. Hoe in etappes weer terug naar hakhout, zonder in een keer een enorme kaalslag te krijgen. Oorspronkelijk waren de parkdelen onder de hoogspanningskabels als hakhout bedoeld maar door jarenlang achterstand in onderhoud zijn het grote bomen geworden waar we van zijn gaan houden. Aldus de ecoloog. 

Steeds weer aftoppen heeft geen grote ecologische waarde. Bomen worden er ook niet mooier op en zullen hier uiteindelijk door sterven. Dan komt ook de veiligheid van wandelaars in het gedrang. Hakhoutbos heeft veel meer ecologische waarde en is veilig.

Aftoppen als tussenstap

Om tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners wordt dus deze tussenstap van aftoppen voorgesteld voor de komende 3 jaar.

Park in Boomstede aantrekkelijk maken

Door de afstemming vandaag tussen alle partijen wordt er ondertussen gezocht naar een langetermijnoplossing om het park in boomstede aantrekkelijk te maken voor natuur en bewoners.