Werkgroep ontdek- en beweegroute

Home » De werkgroepen » Werkgroep ontdek- en beweegroute

De ontdek- en beweegroute is ontstaan vanuit het project gezonde buurten. De route gaat langs:

  • de 13 houten beelden van dieren uit het wijkpark
  • en 4 andere mooie plekken in het wijkpark: bramenveld, hazelaarbosje, de wilde bijenkast en de vlinder- en bessentuin.

Bij elk punt staan bordjes met uitleg over het dier of de plek. Ook kun je bij elk bordje sportoefeningen doen. Je kunt zodoende door het hele park gaan om te sporten.

Handige weetjes

Bordje bij houten beeld de kikker, bij de sporttoestellen in Fazantenkamp
  • Op de website van Sportpunt Stichtse Vecht download je een kaartje met alle punten van de route. Dit helpt je om de dieren en leuke plekken te ontdekken.
  • De route is leuk en leerzaam, voor jong en oud. Vooral de mol, die alleen te bereiken is met een leuke wilgentunnel, is in trek bij de kinderen.
  • Je kunt bij elk bordje sportoefeningen doen op 3 niveaus: licht, middel en zwaar. De oefeningen passen bij het dier of de plek waar je staat. Je vindt de sportoefeningen via de QR-code op de bordjes. Scan de QR-code met je smartphone. Vervolgens kom je bij de oefening op de website van Sportpunt.
  • Goed om te weten: als de coronarichtlijnen het toelaten, organiseren we een paar keer per jaar (ook op aanvraag) een rondwandeling langs de route. Deelname is gratis. Houd de agenda in de gaten!

Over het ontstaan van de route

De route is in een initiatief van inwoners van Reigerskamp. Bij de aanleg kregen zij hulp van het project Gezonde Buurten. Op 17 juli 2019 werd de ontdek- en beweegroute feestelijk geopend.

Houten beelden in het wijkpark

Houten beeld de zwaan

De initiatiefnemers hebben bij 2 houtcarvers offertes opgevraagd. De carver uit België werd het. Toen het plan werd goedgekeurd, werden de beelden besteld. De houten beelden zijn geplaatst op de plekken waar de dieren daadwerkelijk zijn gespot. Inspiratie voor de route is opgedaan in een bos in België, met houten beelden van wilde zwijnen en herten. Maar die heb je in het wijkpark niet.

Bordjes bij de beelden en leuke locaties

Veel vrijwilligers hebben meegeholpen aan de bordjes. De ene vrijwilliger keek de teksten na op taalfoutjes, de ander maakte de tekst van bijvoorbeeld de muskusrat wat positiever. En een BSO-medewerker zorgde voor kindvriendelijke teksten.

Bedenken van de sportoefeningen

De sportmedewerker bij de gemeente had als idee om sportoefeningen bij de beelden te maken. Zo werd het niet alleen een route van houten beelden met een verhaal erbij, maar ook een beweegroute! Met een hele groep sporters is bij elk beeld een oefening verzonnen.

Meehelpen als vrijwilliger?

Georganiseerde wandeling langs de route

De werkgroep ontdekroute onderhoudt de bordjes en beelden. De vrijwilligers:

  • maken 1 keer per jaar de 13 houten dierenbeelden schoon en zetten ze daarna in de olie.
  • repareren of plaatsen nieuwe bordjes, als deze helaas door vandalisme zijn beschadigd of verdwenen.
  • onderhouden de wilgentunnel naar het houten beeld de Mol. We proberen weer houtsnippers te krijgen via de gemeente om de grond in de tunnel en bij de mol begaanbaar te houden. Deze laatste klussen doet de groengroep vaak voor ons.

Ook dit werk hoort erbij om het park mooi te houden. Bij een volgende keer ben je welkom om een handje te helpen. Leuk weetje: sommige houten beelden zijn alleen met een kano te bereiken. Een leuke uitdaging bij het jaarlijkse schoonmaken van de houten beelden.

Contact

Vrijwilliger worden? Of heb je vragen over de route? Neem contact op via vrienden@wijkparkmaarssenbroek.nl. Houd ook de agenda in de gaten!